5 gode råd: Undgå overforbrug i juletiden

”Det er jul, det er cool”. Der er nu mindre end 2 uger til juleaften. For mange unge børnefamilier er julen en økonomisk og følelsesmæssig belastning med presset til at bruge unødvendige mange penge.

Gaveræset og julemad i rigelige mængder er ofte medvirkende til, at julen mærkes på bankkontoen. Her kommer en række gode råd til en varm økonomi i julen, så du kan levende ud på den anden side.

1. Læg et personligt julebudget

Det handler grundlæggende om forberedelse og jo tidligere man er ude med juleforberedelserne, desto bedre! At have en positiv indstilling for, hvordan man tackler sit juleforbrug, er meget vigtigt. Med andre ord er det vigtigt at lægge et realistisk budget, der afspejler ens julevaner. Julebudgettet bør derfor tage udgangspunkt i alle udgiftsposter, som du normalt plejer at bruge penge på i forbindelse med jul.

En anden måde, hvorpå man kan undgå overforbrug eller uligheder ved f.eks. julegaver, er man i fællesskab aftaler at alle kommer med en gave til et vist beløb, som lægges i en fællespujle og deles ud mellem alle gæsterne juleaften.

2. Undgå dyre julegaver til børn

At give og modtage gaver til jul er for mange mennesker et meget centralt element ved juleaften, hvorfor det at planlægge gavegivningen til diverse familiemedlemmer, især børn er et must. Dog behøver børn ikke at få kostbare julegaver. Ifølge Emma Gad, er børn med deres livlige fantasi i stand til at gøre selv det tarveligste legetøj illuderende. Børn går som udgangspunkt ikke op i luksus, brands eller prisen på en bestemt gave.
Ofte ligger problemet hos forældrene, som så inderligt gerne vil give børnene den ”perfekte gave” og den allerbedste juleopleve, og føler derfor et unødvendigt pres for at overpræstere. Drop de høje ambitioner!

Børn elsker at få gaver, men ofte kan den mest simpleste ting gøre underværker. Undgå også at give børnene for mange gaver end, de kan værdsætte.

3. Børn og økonomi  

Vi kommer ikke udenom, at alle forældre ønsker at give deres børn alt, hvad livet har at byde på, og i juletiden er dette ikke en undtagelse. Det er muligt at give dit barn alverdens ting eller oplevelser for livet, uden at det behøver at koste en formue.

Hvis du desværre befinder dig i en økonomisk pressede situation, bør du gøre dit barn opmærksom på dette. Ligesom alle andre mennesker, sætter børn også pris på ærlighed. Hvis du ikke har råd til at give dit barn, hvad det ønsker sig, er ærlighed vejen frem. Ved at være ærlig over for dit barn formindsker du risikoen ved, at barnet bliver skuffet eller ked af det over ikke at have fundet drømmegaven.

4. Shop online

Før du går på gavejagt og suser rundt i overfyldte butikker med et vildt udtryk i øjnene, kan det være fordelagtigt at gøre lidt research. At handle online er for det meste billigere end at shoppe i fysiske butikker. Ved at tjekke priser online og sammenligne priserne hos forskellige forhandlere kan man for det meste ende med at spare rigtig mange penge.

Når du handler online, har du et bredere udvalg at vælge imellem, herunder tilgængeligheden af størrelser, farver og stilarter. Sørg dog for at tjekke forsendelsesomkostningerne, da det i nogle tilfælde faktisk bedre kan betale sig at købe i butik fremfor at handle online.

5.  Sharing is caring

At invitere familien over til jul, kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Ud over omkostningerne ved at fodre en stor gruppe mennesker, skal der naturligvis også tages højde for bekostning af dekorationer.

At deles om udgifterne for maden er et godt alternativ for en billigere jul - sharing is Caring! Man kan evt. blive enige om, at hvert familiemedlem medbringer en ret, drikkelse eller dessert. På den måde slipper man også for julestressen.