5 gode tips til at håndtere sommersolen

5 gode tips til at håndtere sommersolen

Skal du rejse til din yndlings ferie-destination med masser af sol eller holder du ferie hjemme? Uanset hvad vil det nok være en del af din ferie at nyde solen. Læs vores 5 gode råd til sikkert ophold i solen, så du kan holde dig selv og din familie beskyttet.

1. Bliv i skyggen

Det lyder åndssvagt at tage på stranden og blive i skyggen, men du kan stadig nyde den fulde oplevelse af det varme vejr, selvom du tager pauser fra direkte sollys. Husk at søge ind i skyggen når solen står højest på himlen, og strålerne er stærkest.

Når du er på stranden kan en parasol give god beskyttelse. Den vil sørge for at du ikke får for meget af den stærke sol, der kan gøre huden rynket eller give øget risiko for hudkræft.

2. Brug masser af solcreme

Der er et stort udvalg af solcremer til ethvert behov nu om dage. Der er blandt andet vandfast solcreme, ansigtssolcreme, solcreme til læberne, creme med lav solbeskyttelse og høj solbeskyttelse. Den rigtige solcreme til dig er højst sandsynligt i en butik i nærheden. Se efter en solcreme med minimum faktor 30 og med bred UVA og UVB-beskyttelse.

Selvom du bruger en solcreme der er vandfast eller lavet til sport, så bliver det ikke siddende for evigt. Man bør altid tage solcreme på ca. hver 2. time. Hvis du er i tvivl kan du altid læse instruktionen på flasken.

En anden vigtig ting at huske er at mængden af solcreme du bruger har stor betydning. Cremen skal dække din hud fuldstændigt. Hvor meget man skal brug afhænger af ens krop, men en typisk voksen skal bruge 30 ml til at dække hele kroppen.

3. Brug solbriller og hat

Solbriller er meget mere end bare mode. De beskytter mod UV stråling og rynker. Husk at dine børn også skal have briller og hat. Specialister mener at det meste af den UV stråling mennesker får er i deres unge år, så hele familien skal have – også småbørn.

Ligesom med solcreme skal du læse det der står med småt når du køber solbriller. Ligegyldigt om de er dyre eller billige, så skal du tjekke UV beskyttelsen. De fleste mærker er sikre valg. Hvis du går med briller til dagligt, kan du få briller med styrke, så solbrillerne ikke går ud over dit syn. Og så er der jo også den bonus, at alle ser godt ud med solbriller på stranden.

4. Tag den med ro – du fortjener det

Det meste af året går med at stresse rundt og have styr på en masse ting. Når solen skinner og det er ferie, er det tid til at køre tempoet lidt ned og slappe af. Hvis du vil træne kan du gøre det om morgenen eller om aftenen, når vejret er lidt køligere og solens stråler ikke er så stærke endnu.

Når du har været ude bevæge dig på stranden, så glem ikke at hvile dig lidt. Selv veltrænede mennesker kan risikere hjerte-problemer eller hedeslag. Og hvad skal man med ferie hvis ikke man kan slappe lidt af?

5. Hold væskebalancen oppe!

Vand er vigtigt for at man kan holde sig frisk og rask. Det anbefalede indtag varierer, men selvom du drikker rigeligt af andre væsker, er det vigtigt at få noget almindeligt vand når man kan. BBC forklarer nogle af de facts og myter der er om væskebalancen, og viser hvorfor det er svært at give en præcis anbefaling.

Eksperterne er dog helt enige om, at vand er uhyre vigtigt, og at man skal holde sig godt hydreret om sommeren. Jo mere du sveder og jo varmere det er, jo mere vand skal du have. Husk at drikke lamindeligt vand, når du er tørstig. Når vi sveder, så udskiller vi også mineraler med vandet, så du skal også huske at spise.

Føler du dig inspireret til at tage på ferie? Læs vores top 5 ferie destinationer for familier med små børn.