Alverdens juletraditioner

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan julebordet i andre lande ser ud og hvad julemenuen består af?

Siden 2005 har Ferratum etableret sig i 25 lande verden over. I dette blogindlæg vil du blive præsenteret for et udpluk af de retter, man får at spise juleaften i de forskellige dele af landet, som Ferratum operer i.

Landene er listet i en alfabetisk rækkefølge.
 

Australien:
Jul i Australien fejres den 25. december, og juletraditionerne stammer fra den britiske bosættelse i det 18. århundrede.

En julefrokost eller julemiddag består af stegt lam, kalkun eller andet fjerkræ med fyld, ristede kartofler, sovs og stegte grøntsager. Andre julegodter omfatter tærter og ”shortbread”.

På den sydlige halvkugle er det sommer den 25. december, så derfor fejrer man i Australien julen i heden og i nogle tilfælde består julemenuen af grillmad.

Brasilien:
I Brasilien er landets befolkning meget heterogen, og mange forskellige kulturer er derfor repræsenterede, hvilket også kommer til udtryk julemandens mange variationer.

Der fejres jul den 24. december og en traditionel julemiddag kan bestå af svinekød, kalkun, skinke og salater serveret med ris tilsat rosin og valnødder. Et populær tilbehør til hovedretten er ”Maionese”, som er en slags kartoffelsalat med æbler og rosiner.

Juledesserten består af tropiske frugter og is. En anden klassisk dessert er ”Rabanada”, som er en slags fransk toast, der er gennemstøbt i vanille og let stegt med kanelsukker.

Bulgarien:
Fejringen af jul begynder den 24. december med et måltid bestående af et stort antal ulige nummererede retter (fx 5, 9, 11 etc.). Måltidet er helt vegetarisk og består af bønnesupper, søde og salte kager, kålplader fyldt med ris, grøntsager og masser af frugt og nødder. Valnødder er særligt en kæmpe favorit.

Brødet ved navn pita, der er bagt med en lykkemønt indvendigt, er også en bulgarsk juletradition. Trods at menuen på juleaften kun udgør vegetariske retter, består middagsbordet til juledagen (den 25. december) udelukkende af kød - ofte svinekød.
Julen fejres altså over 2 dage i Bulgarien – Den 24. og 25. december.

Canada:

I den engelsktalende del af Canada, består et traditionelt julemåltid af en blanding af engelsk og amerikansk mad. Julen fejres den 25. december og aftensmaden består af kalkun med fyld, grøntsager, kartoffelmos, sovs og tranebærsauce.

En traditionel julemiddag i den franske del af Canada består, derimod af en gryderet kaldet ”Ragoût aux pattes de cochons”, som er lavet af grisefødder eller ”tourtière”, bestående af jordet, hakket eller ternet svine - eller oksekød i en tærtedej serveret med ketchup.

Kroatien:
Til jul består menuen af enten gås, kalkun eller and, som serveres med fyldte kålruller, hakket svinekød og figenkage. Småkager er også populære julegodter, især ”krafne” (donut), som fyldes med syltetøj, gelé, marmelade eller chokolade.

Tjekkiet:
I Tjekkiet fejres julen også den 24. december, og julemiddagen består af karpe suppe, stegt karpe og kartoffelsalat. Andre tjekkiske julemad omfatter ”Palačinky”, som minder om franske pandekager – Crêpes, som i Tjekkiet enten kan være sød eller salte. Fylden af disse pandekager kan bestå af frugt, kinke og ost, eller spinat og hvidløg. Grillede pølser – ”Klobása” og røget skinke ”Pražská Šunka” er også meget populære madretter.
Til dessert spises peberkager og andre julekager som f.eks. ”vánočka” - en flettet kage lavet af sød hvededej med rosiner og mandler.

Danmark:
I Danmark og andre nordiske lande serveres den traditionelle julemiddag den 24. december. Hovedmåltidet består af stegt flæskesteg, gås eller and serveret med kartofler, rødkål og brun sovs. Risalamande og risengrød er populære juledesserter.
Derudover er danske småkager som vaniljekranse en essentiel del af julen.

Estland:
Traditionel estisk julemad omfatter ”verivorst” (blodpølse), ”sült” (en slags ost), ”hapukapsas” (surkål) og svinekød serveret med stegte kartofler. Derudover nydes honningkager også til julen.

Finland:
En traditionel finsk julemiddag består af en kæmpe buffet. Et julebord kaldet ”Joulupöytä” indeholder mange forskellige retter ofte centreret omkring en stor juleskinke spist med sennep og brød. Forskellige fiskeretter, gryderetter tilberedt med lever og rosiner, kartofler, ris og gulerødder udgør også en del af det festlige julebord.

Frankrig:
Franskmændene er kendte for deres lækre køkken, og julemiddagen er ingen undtagelse. Julemiddagen kendt som ”le réveillon de Noël” spises den 24. december. Dette er et stort festmåltid. Retterne kan bestå kalkun med kastanjer – ”Dinde de noël”, gås eller foie gras. Østers og røget laks spises som forret inden det store måltid. Ingen jul i Frankrig ville være komplet uden desserten ”Bûche de Noël”, som er særlig julestamme, der minder om en flødekagekage.

Tyskland:
Mange steder i Tyskland begynder ”det store ædegilde” først den 25. december. Juleaften nøjes man med at spise mindre ting, for det meste kartoffelsalat og pølser. Første og anden juledag er det så gås og fisk der står øverst på tyskernes julemenu.

Letland:

En traditionel lettisk jul består af tolv retter (selv om dette tal er ændret i moderne tid). Retter inkluderer kogte brune/grå ærter med svinekød, kål & pølse, sild med rødbeder, gulerødder eller æbler og ”Aspic” - en særlig gelé lavet på kød og serveret med mayonnaise, peberrod eller eddike.

Er du kommet i tænke om nogle traditionelle juleretter, som vi muligvis ikke har fået nævnt? – I så fald vil disse blive afsløret i næste uge i andet udgave af dette blogindlæg.