Alverdens juletraditioner - del 2

Der findes mange andre juletraditioner rundt om i verden. Har du mon nogensinde spekuleret over, hvordan julebordet i andre lande ser ud og hvad julemenuen består af? - I så fald får du svaret i dette blogindlæg.

Her hos Ferratum har vi for nylig udvidet vores tjenester til 25 lande siden vores grundlæggelse  i 2005. I forbindelse med julen, besluttede vi at fremhæve de traditionelle julemåltider i de lande vi driver.

For et par uger siden udgav vi første del af blogindlægget, som du kan finde her.  Dagens blogindlæg er således en fortsættelse af det forrige – God fornøjelse!

Mexico:
Julen i Mexico er ligesom mange andre lande ikke en enkeltstående begivenhed, men en måneds lang fiesta.

På julaften består hovedmåltidet af kalkun fyldt med malet kød serveret med grøntsager og ris. En anden populær juletradition, er ristet grisetæer og lår, der marineres i en meget tyk chile-baseret blanding.

Holland:
På julemorgen starter hollændere dagen ud med, at spise en traditionel morgenmad kaldet "kerststol". Denne består af rosinbrød fyldt med nødder, tørrede frugter og mandelpasta. Selve julemiddagen består af rejecocktail som forret efterfulgt af enten roastbeef, and, kanin eller brændt eller glaseret skinke serveret med grøntsager, kartofler og salater.

New Zealand:
Juletraditionerne i New Zealand minder meget om dem i Storbritannien. Julemiddagen består af stegt lam, kalkun eller andet fjerkræ med fyld, ristede kartofler, sovs og stegte grøntsager.

Nigeria:
Både jollofris, stegt ris eller andre risretter er meget almindelige retter af enhver nigeriansk jul. Risretterne spises med enten kylling, kalkun, okse- eller gedekød. Som tilbehør fås et stort udvalg af grøntsagsupper, yam eller plantain.

Norge:
Traditionelle juleretter i Norge består enten af julepølse, ribbe eller pinnekjøtt.
Juelpøse
består af en svinekødspølse med ingefær, muskatnød og sennep. Ribbe er en stegt ribbensteg serveret med surkål, kogte kartofler og sovs. Pinnekjøtt – er tørrede eller røget lammeribben, som serveres med kogte kartofler eller kartoffelmos.
Småkager udgør også en stor del af den norske juletradition. Her bages der småkager som “smultringe” og “pepperkaker” og et “pepperkakehus”. Til desser spiser nogle risengrød med mandel i, og drikker glögg - juleøl.

Polen:
I polen består julebordet af tolv kødfrie retter. Der serveres i stedet fisk som f.eks. sild, karpe eller gedde.

Rumænien:
Juletiden i Rumænien betragtes som en lang begivenheden, der strækker sig fra den 14. november til den 24. december. I denne tid afholder man sig fra at spise kød, æg og mælk. Juleaften fejres således den 25. december, og på denne dag består julemaden primært af kød som f.eks. røget skinke, bacon, pølser, leverpølse kogt i tomatsauce, som servers med ris. Andre fødevarer omfatter syltede grøntsager og Ciorba de perisoare, en grøntsagssuppe lavet med gæret klid og svinekødboller.

Rusland:
Ligesom i Rumænien fastes der også den 24 december i Rusland. Når denne er ovre, spises, der en traditionelt grød ret  kaldet sochivo eller kutia. Retten er lavet af hvede eller ris serveret med honning, hakket frugt, valnødder eller endda frugtgelé. Andre populære juleretter omfatter borsch - en slags rødbedsuppe, grøntsagstærter og rodfrugtsalater. Juleaften fejres den 25. december, hvor der spises kød, såsom stegt svinekød og gæs med diverse tilbehør.

Spanien:
En traditionel spansk julemiddag, serveres sent på juleaften og indeholder forskellige retter. En af disse er bl.a. en jule tapas, som består primært af fisk og skaldyr. Hovedretten består af escudella – en suppe bestående af kød og grønsager, efterfulgt af stegt lam med bagt kartofler og salat.
Som dessert spises risengrød.

Sverige: 
I Sverige består julefroksten af et stort koldt bord med sild, røget laks, saltmad, pølser, flæsk og juleskinke. Om aftenen spises julemiddagen, der består af skinke, lutfisk og risengrød med en mandel i.
Andre retter omfatter köttbullar - svenske frikadeller.

Storbritannien:
I England fejres juleafen den 25. december. Her spiser man ofte stegt kalkun, som serveres med stegte kartofler, krydderurter, stegte grøntsager og tranebærssauce. Yorkshire pudding (en dej, der indeholder æg, mælk og mel) er selvfølgelig ingen undtagelse på julebordet. 

Skal nogle af ovenstående traditioner udgør en del af dit julebord i år?  Om ikke andet ønskes du en rigtig glædelig jul!