Bucket lister: Hvordan du får mest ud af livet

En bucket liste er en opremsning af ting man gerne vil nå, så man er bevidst om de ting man går og drømmer om. Vi er alle drevet af at få mest ud af livet - lige fra berømtheder til almindelige mennesker. Vi undersøger de gode og dårlige ting ved bucket-lister for dig, og ser på hvordan du kan berige dit liv på en måde der passer dig.

Er din bucket liste realistisk?

Det er typisk, at en persons bucket liste består af eksotiske og vilde ting, der enten er svære at opnå, eller nærmest umulige. Ligesom et barns usandsynlige astronaut-drøm er det ikke umuligt, men det er sundt at have sine forventninger afstemt med virkeligheden. Så hvis der står på din liste, at du gerne vil til månen, så betyder det ikke at du skal fjerne det fra listen, men du skal affinde dig med, at det nok ikke kommer til at ske. Og det er også okay.

Det gode ved at have ambitiøse mål, er netop at de er ambitiøse. Når noget nemt kan opnås, så er det måske heller ikke så tilfredsstillende. Sigt efter stjernerne når det giver mening, men hold dine forventninger realistiske, så du ikke bliver skuffet over de drømme, der ikke går i opfyldelse. En god måde at se på tingene er, at fokusere på de ting du ved du godt kan lide, i stedet for det der står øverst på listen.

Once-in-a-lifetime

En anden fællesnævner på mange bucket lister er, at punkterne er ”engangsoplevelser”. Tit og ofte er det målet at gøre noget én gang, sætte flueben i kassen og så gå til det næste punkt på dagsordenen. Her kan det være, at du skal se lidt nærmere på din liste.

Hvis du f.eks. har en rejse til Nepal på din liste, kan du prøve at finde ud af, hvorfor det lige er det der interesserer dig. Du er måske interesseret i Nepalesisk kultur, kender nogen der bor der, eller set en TV-udsendelse der fangede din interesse? Når man tænker over den slags ting, er det nemmere at finde ud af hvor vigtigt det er for dig.

Måske du egentlig hellere vil rejse til Nepal flere gange og lære kulturen? Muligvis er pointen at du gerne vil rejse mere og være der i længere tid, så du kan tage indtrykkene ind? Du kan lægge et budget der gør det muligt at rejse mere, og få oplevelser der ikke er overstået på én gang.

Få de perfekte øjeblikke til at vare ved

Man siger, at et billede siger mere end tusind ord, og i dag tager vi massevis af fotos hver dag. Det giver mening for os at tage kameraet frem, når der sker noget spændende, så man kan dele dine oplevelser med familie og venner, og sammen kan se tilbage på din rejse.

Men man kan nemt tabe perspektivet når man prøver at fange de vigtige øjeblikke. Man burde nyde ethvert øjeblik, især hvis der sker noget særligt man altid har ønsket at opleve. Tag et par fotos, men hold hovedet koldt hvis det perfekte billede ikke er i hus. Grib øjeblikket, og pas på med at lade selfies overtage de gode oplevelser.

Opdater din liste

En af de vigtigste sætninger på listen er ”noget jeg altid har ønsket at gøre”. Det har sin charme at udleve sine barndomsdrømme, men hvad hvis dine interesser har ændret sig? Listen er ikke skåret i sten, så du kan redigere og opdatere listen så meget du vil.

Din situation kan også være en anden nu. Det kan være du er blevet gift eller har fået børn hen ad vejen. Du kan både vælge at leve livet efter din liste, og gøre alle de ville ting du har drømt om, eller gå på kompromis og gøre de ting der giver mening for dig nu.

Smid listen ud?

Listen er som sagt en måde at få gjort nogle af de ting, man går og drømmer om. Livet er kort, så man skal ikke holde sig tilbage. Men der er et andet og lige så vigtigt perspektiv: Livet er kort, så lev det nu. Et tungt fokus på fremtidige oplevelser kan overskygge de oplevelser du har nu.

Yderligere, så er forventninger svære at håndtere hvis listen ikke er så fantastisk som du havde håbet på. Er du typen der nyder at sætte kryds på en liste? Så kan det være du skal holde listen simpel og nyde at nå en masse overkommelige mål. Hvis du derimod ikke har lyst til at gøre ting bare for at gøre dem, så er en bucket liste nok ikke for dig.

Er du inspireret til at prøve nogle ting af?