De bedste metoder til sommerrengøring

Oprydning er gået fra bare at være rengøring til næsten at være en kunstform. Tanken om at komme af med det gamle og få noget nyt er tiltalende for mange. Der er mange tilgange til sommeroprydningen, der kan give forskellige fordele, som f.eks. ro i sindet, et hus der er nemt at holde rent og måske kan du endda spare penge, ved at have bedre styr på dine ejendele.

Metode 1: Tag ved lære af Marie Kondo

Selv hvis du ikke har hørt om Marie Kondo, har du nok hørt sætningen: ”Behold kun det der gør dig glad”. Den metode har fået en del opmærksomhed på det seneste, og Netflix har endda startet en serie de kalder ”Tidying Up” med Marie Kondo. Den er lige kommet på dansk Netflix, måske kan den inspirere din sommer-oprydning?

Princippet er relativt simpelt: Forestil dig den livsstil du gerne vil leve, og gør rent i overensstemmelse med den. Ryd op efter kategori i stedet for at tænke på rum. Vis respekt overfor de ting du sætter pris på, og skil dig af med de ting der ikke giver dig glæde her i livet. Hun giver endda tips til at folde tøj på en god og overskuelig måde.

Hvis du beslutter dig for at gå ’KonMari’ i dit hjem, så overvej at gøre det i en ferie eller weekend hvor du har tid til at sortere alle dine ejendele. Du kan også vælge en kategori ad gangen og se hvordan det føles.

Metode 2: Har jeg brugt det i år?

En anden måde at skille sig af med overflødige ting er ikke at dvæle i det sentimentale, men i stedet overveje dine behov og hvordan du bruger dine ting. Spørg dig selv: ”Har jeg brugt det i år?” Hvis svaret er nej, så er det måske tid til at skille sig af med det. Det næste gode spørgsmål er: ”Hvad er chancen for at jeg bruger det inden for det næste år?”

Selvfølgelig er der ting der havner i en gråzone - især ting du kun bruger i en bestemt sæson: Din badminton ketcher der ikke har været brugt i et stykke tid, eller dine ski der kan bruges igen til næste vinterferie.

Når det handler om tøj, kan du drage fordel af den metode. Mange beholder tøj de egentlig ikke kan lide, eller som ikke passer. Hvis du er et par kilo fra at kunne passe et par jeans, kan de nok godt ligge på hylden og vente lidt. Hvis der derimod går flere år før du kan passe dem igen, så er det bedre at donere eller sælge dem imens de er på mode. Du kommer nok ikke til at bruge dem igen når det kommer til stykket.

Metode 3: Oprah Winfreys skabs-eksperiment

Selvom det ikke er hendes metode, har TV-legenden Oprah Winfrey rettet folks opmærksomhed mod en simpel måde at rydde ud i deres tøj. Ligesom ”Har jeg brugt det i år?” metoden, kan denne metode hjælpe dig med at holde øje med hvilket tøj du har brugt.

Det eneste du skal gøre, er at tage alt det tøj du overvejer at skille dig af med, og hænge det op med vrangen udad. Derefter er det kun det tøj du bruger, der må blive vendt rigtigt igen. Hvis du bruger forskelligt tøj om sommeren og om vinteren, kan du lave to omgange - Én med sommertøj og én med vintertøj.

Det er selvfølgelig muligt at du kommer til at bruge tøjet, bare fordi du har fokus på det. Men så ved du også, at hvis der er noget du ikke har haft på, så kan du med god samvittighed skille dig af med det.

Metode 4: Et rum ad gangen

Det er en klassisk metode at tage ét rum ad gangen. En af de gode ting ved det, er at projektet ikke varer lige så lang tid, som hvis du skulle rydde op i hele hjemmet på én gang. Selvom der er undtagelser, så har det typiske moderne hjem en masse ting til opbevaring, man slet ikke har brug for. Måske er det tid til at se efter i dine køkkenskabe?

Snakken går som regel på tøj, men når man taler om oprydning er køkkenet ofte glemt. Vi går nemlig ud fra, at alle de små apparater og gamle tallerkner gør nytte. Inden du ser på dem, kan du kigge ind i dit køleskab. Hvis du ser på udløbsdatoerne får du et godt indblik i hvad du har i køleskabet, så du kan undgå madspild.

Når du så har gennemgået maden kan det være en god idé at bruge ’KonMari’ metoden i køkkenet. Giver de gamle tallerkner dig glæde? Har du brug for en masse krus med spøjse sætninger på? Du kan give de tallerkener der er i god stand til genbrug, især hvis der er et helt sæt – Så er der større sandsynlighed for at de bliver købt og gør glæde for andre.

Men hvad så, når du har omorganiseret hele dit hjem? Se om du kan finde et godt sted til de ting du skiller dig af med. Du kan give dem til en genbrugsbutik, sælge dem på nettet eller sende dem på genbrugsstationen. Husk så at købe hvad du har brug for og hvad du virkelig sætter pris på, og sæt kvalitet over kvantitet. Det vil holde ethvert hjem mere ryddeligt.