Der er glæde ved at give

Glæden ved at give gør lykkelig

“Remember that the happiest people are not those getting more, but those giving more.” I følge H. Jackson Brown, Jr. er der mere lykke ved at give end ved at modtage, så få del i glæden ved at give!
 

Man bliver som udgangspunkt lykkeligere af give noget til andre og ved at gøre noget for andre. Uanset om der er tale om en stor, lille, dyr eller en forholdsvis billig gave, så er det at give en gave i sig selv en god gestus. Man oplever altså større glæde ved at give end ved at modtage. Derudover er gaver et symbol på relationen imellem os, hvorfor det at give en gave ofte kan styrke ens relation.

Forskning visker, at en af de ting, som forbedrer vores velvære og lykkefølelse er at gøre noget godt for andre. Gavegivningen eller blot gavmildhed bringer især afsenderen stor lykke, fordi personen føler sig som et bedre menneske ved at gøre noget godt.

Hvad er grunden til at vi bliver lykkeligere ved at være gavmild?
 
Som beskrevet i artiklen Spending Money Promoting Happiness, oplever vi en følelse af velbehag og lykke ved at glæde andre, dette skylden at hjernen har et indbygget belønningssystem kaldet oxytocin - der styrer, hvordan vi interagerer med andre. Hjernen udsender altså egne naturlige rusmidler til resten af kroppen, når vi er gavmilde.

Hvad bør man give i gave?

Undersøgelser har vist, at når det kommer til at bruge penge på lykke, er vores penge bedre brugt på oplevelser end på den kortvarige spænding, vi oplever ved at købe materielle varer. Kort sagt, så fører oplevelser til minder og minder holder længere end materielle ting. Uanset om det er nyt tøj eller en ny telefon, så går der ikke længe før en ting ikke er ny og speciel mere.
Giv derfor oplevelser i gave frem for materielle ting. En oplevelse kan rumme alt fra billetter til fodboldkampe til et medlemskab til et kunstgalleri eller en tur på en fin restaurant. Kun fantasien sætter grænser!

Personlige gaver

En ting er at give en gave, men en anden ting er at give en personlig gave, hvor man eksempelvis inkluderer sig selv med i gaven. Når man giver gaver, er det vigtigt at man gør sig umag, derfor er personlighed og indlevelse to vigtige begreber, når man har med gavegivning at gøre.
Er den person du skal give gave til f.eks. vild med musik, så invitere vedkommende til en koncert med en kunstner han eller hun synes om.