Har du styr på dit pengeforhold?

Nogle mennesker mener, at verden ville være et bedre sted at være, hvis man ikke var så afhængig af penge, og at kærligheden til penge ”er roden til alt ondt”.

Modsat mener andre, at penge er en vigtig dynamisk faktor i samfundet, og derfor er årsagen til at vi kan holde tingene kørende.

Hvad mener du? - Er penge noget der medfører økonomiske bekymringer, stress og utilfredshed, eller snarere noget som skaber muligheder, så man kan forfølge sine drømme og ambitioner? – Med andre ord kan man købe sig til tryghed og lykke?

Det er vigtigt at forstå, hvordan du og din familie anskuer penge på, samt hvilken betydning penge har i jeres husstand. Hvilken af ovennævnte overbevisninger tilhører du?

Hvilket forhold har du til penge?

Betragter du dig selv, som værende en af dem, som har svært ved at spare, og derfor ofte er økonomisk ustabil? I så flad, hvad tror du ligger til grunden for denne opfattelse?

Det er almindeligt, at folk bebrejder ting som deres beboelsesområde og deres job m.m., som årsagen til deres manglende evne til at spare.

Forestil dig dette scenarie: Hvis du skiftede job eller flyttet til en anden by, ville dine udgifter og opsparingsadfærd ændre sig? – Det tror vi næppe!

Det er en ting at være underbetalt og bo i en dyr lejllighed med en relativ lav indkomst, men i mange tilfælde, er det faktisk vores forhold til penge og måden, hvorpå vi prioriterer de økonomiske midler, som vi har til rådighed, der er afgørende for, hvordan ens bankkonto ser ud sidst på måneden.

Undersøgelser har vist, at de, der har et anstrengende forhold til penge, og som opfatter penge som en dominerende faktor, er mere tilbøjelige til at opleve økonomiske problemer end dem, der ser penge som et økonomisk middel til at opnå tryghed og frihed. 

Undersøgelser har også vist, at økonomiske bekymringer ift. ens forbrug, køb af materielle goder i forsøget på at føle sig bedre tilpas og, at være i fornægtelse om ens forbrugsvaner er ganske usundt!

Forstå dine motivationer

Medmindre man er forsigtig, og medmindre man forsøger at blive klogere på sit forhold til penge, kan man roligt ende med at spilde tiden med at jage efter regnbuer under havet.

Som den tyske filosof, Arthur Schopenhauer engang sagde:” Rigdommen ligner havvandet: jo mere man drikker af det, desto mere tørstig bliver man”.

Der er absolut intet galt med at købe materielle varer – såsom en ny bil, nye møbler eller nyt tøj. Det der er vigtigt er, at forstå relevansen af at være i besiddelse af bestemte varer. 

Gør derfor op med dig selv om et potentielt køb er det værd, og hvordan denne kan bidrage til at forbedre dit liv og dit overordnede velbefindende. 

Med andre ord, er det vigtigt at have et sundt forhold til penge, hvor du kan leve komfortabelt, men stadig være i stand til at spare og derfor formindske risikoen ved overforbrug.

Penge fører til større muligheder og økonomisk frihed:

Myten omkring at penge gøre én lykkelig og tryg passer til et vist omfang. Ikke desto mindre kan penge bruges til at afdække ens grundlæggende behov. Har man penge, har man nemmere ved at forsørge sig selv og sine kære ved f.eks. at købe de ting der er nødvendige for at kunne overleve, såsom mad, tøj og medicin.

Det at have penge giver altså en økonomisk frihed således, at man rejse noget oftere og imødekomme daglige således uforudsete udgifter m.m.

…Så hvad er dit personlige forhold til penge?