Kan penge gøre dig lykkelig?

I dette blogindlæg giver vi vores bud på det meget omdiskuteret spørgsmål.

Terapi shopping

Rigtig mange mennesker tyer til shopping når de er nedtrykte for at få det bedre. Denne form for handling kaldes ”Terapi shopping”, idet man tenderer til at bruge shopping, som en form for terapi.

Kan du nikke genkendende til følelsen af glæde efter at have købt nyt tøj? – Undersøgelser har vist at shopping kan være med til at løfte humøret.

Problematikken ligger dog i, at køb af materielle varer resulterer i en øjeblikkelig og kortvarig tilfredsstillelse, fremfor en konstant og vedvarende følelse af lykke.
Dette skyldes bl.a. at spændingen ved nye ting aftager som tiden går, fordi vi vænner os til dem. 

Som alt andet her i livet, så handler det om at gøre tingene med måde. At bruge penge på materielle goder medfører som sagt en øjeblikkelig men midlertidig lykke. Det er derfor usandsynligt, at hyppigere køb vil resultere i en bedre effekt.

Glæden ved at dele oplevelser

Undersøgelser har vist, at når det kommer til at bruge penge på lykke, er vores penge bedre brugt på oplevelser end på den kortvarige spænding, vi oplever ved at købe materielle varer.

Kort sagt, så fører oplevelser til minder og minder holder længere end materielle ting. Uanset om det er nyt tøj eller en ny telefon, så går der ikke længe før en ting ikke er ny og speciel mere.

Penge brugt på oplevelser, derimod, bidrager betydeligt mere til vores lykke. Vores lykke øges endnu mere, når oplevelsen deles med en ven, familiemedlem eller en partner.
At oplevelse ting og sager sammen med andre fører altså til længerevarende minder, fordi vi mennesker trives bedst når vi er sociale.

Tid er en knap og dyrebar ressource

I artiklen påvises det, at folk føler en større lykke ved at spare tid frem for at købe materielle ting. Denne påstand er baseret på et eksperiment udført af forskere, hvor de medvirkende fik 40$ til rådighed i to uger. I løbet af den første uge måtte de medvirkende foretage et fysisk køb efter eget valg, dette kunne f.eks. en skjorte. I den efterfølgende uge, skulle pengene bruges på noget, der resulteret i tidsbesparelse, som f.eks. at ansætte nogen til at stå for de huslige pligter som f.eks. rengøring. Resultaterne viste, at deltagerne blev lykkeligere ved at sparre mere tid end ved fysisk køb.  

Det korte og det lange er, at mange undersøgelser konkluderer, at det at bruge penge kan gøre os lykkelige. Dog, pointerer Elizabeth Dunn, professor i psykologi ved University of British Columbi, at lykken kun kan købes for penge, hvis de bliver spenderet rigtigt.  

Står du og mangler en hjælpende hånd til din næste eventyrlige oplevelse, som du dele med en ven/veninde, familiemedlem eller en partner? - Anmod om en Ferratum Kredit i dag!