Lån til en ny computer – vælg en efter dit behov 

Lån til en ny computer – vælg en efter dit behov 

Er din gamle computer blevet lidt sløv, kan det være en god ide at skifte den ud til en nyere model. Men at købe en ny computer er ikke bare lige til, da der findes en lang række forskellige producenter, computertyper osv. Du kan let ende ud i en computer, som ikke opfylder dine behov på sigt, eller du kan ende med at betale mange tusinde kroner for en computer, som du slet ikke har brug for. Gør du dig de rette overvejeler inden dit køb, kan du spare mange penge og stadig ende med en computer, der dækker alle dine behov.

Bærbar eller stationær?

Valget mellem en bærbar og stationær computer afhænger i høj grad af, hvilket formål computeren har, og om du har brug for fleksibilitet. Stationære computere er ofte kraftigere end bærbare computere, og selvom du skal købe skærm, tastatur og mus ved siden af, så får du oftest mere kraft og kvalitet for pengene i en stationær. Stationære computere er gode til programmer der kræver kraftig software, de nyeste spil og med en stor skærm, er den ofte behageligere at arbejde ved over længere tid. Er du ofte på farten, og har du brug for at tage din computer med rundt, vil det være nødvendigt at købe en bærbar computer. Samtidig kræver en bærbar mindre plads i hjemmet, og kan hurtigt pakkes ned, så den ikke står og fylder. En bærbar computer kan bruges til de fleste arbejdsopgaver. Ønsker du også at kunne spille spil på den, vil du ofte have brug for at købe en bærbar i den dyrere ende af skalaen.

Pris

At købe en ny computer kan være en bekostelig affære, hvor du ofte er nødt til at låne penge. Dog findes der flere typer lån, hvor du ofte kan låne penge til en ny computer, og afbetale med et par hundrede kroner hver måned. Computerens formål vil altid diktere prisen. Har du brug for en kraftig computer til gaming, vil computeren være væsentligt dyrere, end hvis du blot har brug for den til at surfe rundt på nettet. Husk dog altid på, at det ikke er computerens pris der bestemmer computerens kvalitet, men at det i højere grad er indmaden. Indmaden er alt det der ligger i selve computeren – processor, harddisk, grafikkort osv., og som afgør hvor kraftig computeren er. Jo kraftigere computeren er, desto dyrere vil den også være. Ofte kan man risikere at betale mere for computeren, hvis der står en kendt producent bag. Det er derfor altid en god ide, at sammenligne forskellige computere fra forskellige producenter, så du ikke betaler for mærket men for computerens kvalifikationer. Konkurrencen er dog så høj i dag, at man kan få en ganske fornuftig computer for få tusinde kroner. Om du vælger bærbar eller stationær har også en stor betydning for prisen. Stationære computere vil oftere være billigere end bærbare computere, hvis man sammenligner hvor kraftige de er. Skal computere kun bruges i huset, kan man derfor spare nogle penge ved at købe en stationær computer frem for en bærbar computer. 

Processoren

Valg af processor kan for mange være svært og uoverskueligt. Som hovedregel kan du gå efter en i5 processor, da denne klarer langt de fleste opgaver. En processor under i5 kan hurtigt blive for svag, og en processor over i5 bliver hurtig meget kraftig og dermed dyr. Er du i tvivl om valg af processor, kan du oftest få hjælp hos din lokale computerforhandler.

Harddisk

Størrelsen på harddisken afhænger igen af, hvad du skal bruge computeren til. Har du brug for at have mange billeder og film liggende på computeren, vil du automatisk have brug for en større harddisk. Dog findes der i dag et hav muligheder for at lagre dine data andre steder end på computeren som f.eks. på et ekstern harddisk. Har du råd til det, bør du så vidt muligt gå efter en SSD harddisk. En SSD harddisk bliver mindre varm, larmer mindre og har sværere ved at gå i stykker end de klassiske mekaniske harddiske. Dette er særligt vigtigt, hvis du vælger at købe en bærbar computer. Desuden er en SSD harddisk hurtigere, hvilket gør dit arbejde mere flydende og let.

Ram

Ved køb af ny computer, bør du vælge en computer med mindst 4 GB ram. Ram afgør hvor hurtig computeren er, og hvor mange ting du kan foretage dig samtidig på computeren. Mange billige modeller har kun 2 GB, hvilket betyder, at du kun kan arbejde i et enkelt program ad gangen, og at computeren hurtigt føles langsom.