Tips og råd omkring Solo-spisning

Det britiske supermarkedskæde Waitrose har for nyligt udgivet deres seneste "Mad and Drink" rapport gældende for 2017-2018 (læs mere her), der omhandler de nyeste trends inden for madverden. Rapporten er udarbejdet på baggrund af forskellige fokusgrupper og en meningsmåling på 2.000 personer.

At tage på restaurant alene er ikke længere et tabu

Blandt rapportens mange fascinerende fund indgå resultaterne omkring solo-spisning, altså det at spise alene. At tage på restaurant alene anses ikke længere som værende mærkeligt, sørgeligt eller som et decideret tabubelagt emne.
Ifølge rapporten mener 78%, at trenden inden for solo-spisning, er med tiden blevet mere socialt acceptabelt sammenlignet med for blot fem år siden.
Desuden svarede 9% af respondenterne, at de havde spist alene i den forløbne uge, 19% inden for den seneste måned, 26% inden for det forløbne år, mens 46% oplyste, at de aldrig havde spist alene på en restaurant.

Hvad skyldes den stigende tendens?

Som nævnt tidligere er solo-spisning trenden stigende, og det findes der mange grunde til. 75% af de adspurgte mener, at stigningen skyldes en naturlig forandring i samfundet, og i takt med dette har konceptet opnået et langt større social accept i folks bevidsthed. Ligeledes mener 46%, at restauranter i dag er mere modtagelige overfor enlige gæster. Derudover mener 21% at flere og flere mennesker opsøger alene tid for at hygge i sit eget selskab.

Mange faktorer spiller ind på tendensen 

En anden grund til adfærdsændringen skyldes, at 23% er overbeviste om, det at alliere sig med en mobiltelefon under spisningen løsner op for den akavet stemning ved at spise alene. Telefonen fungerer altså som en slag ”kompagnon” og holder en med selskab under måltidet.
34% af respondenterne i alderen 18-24-årige betragter deres mobiltelefon som en kompagnon ift.12% af personerne over 55 år.
Der hersker altså en bred enighed blandt de unge deltagere om, at man aldrig rigtig er alene under måltidet, så længe at man har sin mobiltelefon i nærheden.
Ved hjælp af telefonen og takket være de sociale medier, kan man være forbundet med omverden uden rigtigt at være tilstedeværende i en fysisk forstand.

Indbydende velkomst

Den seneste stigning ift. solo-spisning har resulteret i at mange restauranter gøre mere ud af at sikre sig, at enlige spisende føler sig velkomne og godt tilpas under deres restaurantbesøg.
Chicagos to-Michelin-stjernede restaurant, Acadia er et godt eksempel på dette. Restauranten går bl.a. meget op i at deres solospisere føler sig godt til rette.
Restauranten tilbyder for eksempel iPads til solo gæster, der ønsker at gøre brug af disse under deres restaurantbesøg. I nogle tilfælde inviterer restauranten endda gæsterne ud i køkkenet til et specielt madkursus.

Hvordan spiser man bedst alene?

Når det kommer til solo-spisning, har rigtig mange et relativt negativt billede af konceptet. De fleste anskuer nemlig det at spise alene, som det allermest kedelige og sørgelige i verden. At sidde mutters alene på en restaurant kan godt virke grænseoverskridende og intimiderende for de fleste især, fordi at man frygter folks stirrende og dømmende blikke. 
Men frygten bør ikke afholde en fra at springe ud i det. I sidste ende handler det hele blot om ens egen indstilling til konceptet.

Vi kender det allesammen, af og til har man behov for, at være alene og gøre nogle ting på egen hånd. At spise et måltid alene på en restaurant er en måde hvorpå, at man kan tilbringe den tiltrængte alene tid.
Når man sidder alene og spiser har man virkelig mulighed for at nyde og smage på maden.

En af de bedste måder at lette den umiddelbare trykket stemning på, er ved at sætte sig i baren for at spise sin mad.
Ikke destro mindre er det mindre formelt, men du vil sandsynligvis blive omgivet af andre solospisere. At sidde i baren skaber også en mulighed for at falde i snak med bartenderen.