Tips til at spare på strømmen 

Tænker man lidt over sit elforbrug og måske omlægger nogle af sine dårlige vaner, kan der være rigtig mange penge at spare på elregningen. Mange har intentionerne om at spare, men ved ikke helt hvordan og hvorledes det skal gøres. Derfor har vi samlet en række gode tips og råd, så du kan nedbringe dit elforbrug og spare mange penge hvert år.

Tips 1: Sænk elforbrug på køleskabe og frysere 

Før i tiden var det de hårde hvidevarer som køleskabe og frysere, der var de helt store syndere og medførte høje elregninger. De hårde hvidevarer er dog sidenhen blevet mere energibesparende og effektive, og er dermed ikke lige så dyre i strømforbrug som tidligere. Elforbruget kan dog stadig nedbringes yderligere med få simple tips.

Temperaturen i køleskab og fryser har en langt større indvirkning på elforbruget end man først lige antager. Hver gang temperaturen i køleskab eller fryser sænkes med 1%, stiger elforbruget med 5%. Det kan derfor være en god ide, at sænke temperaturen i køkkenet, da køleskabet og fryseren hermed har brug for mindre energi til at holde temperaturerne nede. Sænker du temperaturen med blot 2% i køkkenet, kan du spare helt op til 10% på din elregning. Forsøg altid at holde temperaturen i køleskabet på 5°C og temperaturen i fryseren på -18 °C. 
Et andet simpelt tip til at holde temperaturen nede i køleskabet, er ved at optø madvarer fra fryseren i køleskabet. Herved afgiver madvarerne frost til køleskabet, så køleskabet skal bruge mindre energi på at holde temperaturen nede. Dog bør man tage højde for, at optøningstiden er længere end hvis man tør madvarerne op uden for køleskabet.

Tips 2: Opvaskemaskine  

Det vil altid være en god ide at købe en opvaskemaskine efter behov, da opvaskemaskiner bruger mere energi og vand per vask jo større de er. Sørg altid for at fylde opvaskemaskinen helt op, så du sparer vand, el og slider mindre på opvaskemaskinen. Det er desuden ikke nødvendigt at skylle servicet af, inden du stiller servicen i opvaskemaskinen, hvilket mindsker dit vandforbrug. Brug altid det korteste program, og vask ved den lavest mulige temperatur, som stadig formår at vaske opvasken ren. Du bruger f.eks. 10-20% mindre strøm, hvis du indstiller opvaskemaskinen til 50/55°C frem for 65°C.

Tips 4: Vaskemaskine og tørretumbler

Sørg altid for at fylde din vaskemaskine så meget som muligt, så du skal vaske færre gange, men husk at der skal kunne være plads til en knyttet hånd i toppen. Der er desuden mange penge at spare på elregningen, hvis du vasker ved lavere temperaturer og stadig kan få tøjet rent. Halverer du f.eks. temperaturen fra 40°C til 20°C, sparer du 55% af elforbruget.

Der er mange penge at spare, hvis du tørrer tøjet på et tørrestativ frem for at bruge tørretumbleren. Hvis du ikke har mulighed for at stille tørrestativet uden for, er det vigtigt, at du husker at lufte godt ud, da det givet et dårligt indeklima at tørre tøjet indenfor. Desuden dufter tøjet dejligt friskt, når det bliver tørret udenfor.

Tips 4: Elektronik

Selvom mange elektroniske underholdningsapparater som tv, spilkonsoller, dvd-afspillere, computere osv. er blevet mere energivenlige, så udgør de stadig en stor del af elforbruget i hjemmet. Det skyldes ikke mindst, at vi i dag har langt flere apparater i hjemmet og ofte tv i flere af hjemmets rum. Selvom apparaterne slukkes, står de oftest i standby-mode og bruger strøm. Du vil derfor kunne nedbringe dit årlige elforbrug, hvis du sørger for at slukke apparaterne helt, når de ikke er i brug, og ikke blot lade dem stå på standby. Har du apparater fra før 2009, bør du overveje at udskifte disse til nyere modellere, da apparater fra før 2009 ofte har et meget højt strømforbrug.

Tips 5: Belysning

Hvis du ikke allerede har skiftet til LED-pærer i hele hjemmet, vil det en god ide at gøre det hurtigst mulig, da belysning typisk udgør omkring 20% af husstandens elforbrug. LED-pærer har længere levetid end glødepærer, hvilket betyder, at du slipper for at købe nye pærer hele tiden, og har desuden et lavere strømforbrug, så du minimerer elforbruget. Vær dog opmærksom på, at LED-pærer ikke må udsættes for høj varme, da dette påvirker LED-pærernes levetid.

Tips 6: Temperatur i hjemmet

Et sidste råd er at holde øje med temperaturen i hjemmet. Sænker du temperaturen med bare 1 °C i hele hjemmet, kan du nemlig spare op til 5% på varmeregningen. Den optimale temperatur i hjemmet er 20-21 °C, og formår du at holde denne temperatur, kan du spare mange penge årligt.